Interieur, Low-tox lifestyle

Switchen & ditchen; geurkaarsen en geurstokjes

Geurkaarsen zijn een populaire en betaalbare manier om je huis te parfumeren. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. De meeste kaarsen bevatten namelijk ingrediënten die je niet wil inademen, zoals paraffine (gewonnen uit petroleum) en benzeen. Deze ingrediënten staan bekend om hun gezondheidsrisico’s. Het ingrediënt parfum of geurstof, welke zich ook bevindt in veel kaarsen en geurstokjes, is een ander groot probleem. We vertellen je in dit artikel alles over de toxiciteit van geurkaarsen en geurstokjes en geven je ook een goed alternatief. 

Schadelijke stoffen

Parfum is een overkoepelende term voor een cocktail die meer dan honderd giftige chemicaliën kan bevatten. De term parfum mag volgens de wet gezien worden als handelsgeheim. Dit betekent dat de fabrikant geen open kaart hoeft te spelen over de bestanddelen van zijn zogenoemd ‘parfum’. Dit resulteert erin dat de luchtvervuiling in de ruimte vijf tot zeven keer hoger is dan de buitenlucht en dus net zo schadelijk voor je is als het roken van een sigaret. Nog niet te spreken over de hormoon- en immuun verstorende invloed die deze chemicaliën op je lichaam hebben.

Sommige kaarsen bevatten deeltjes van zware metalen zoals cadmium, lood en zink. Deze metalen kunnen zich na verloop van tijd in het lichaam ophopen, wat kan leiden tot hartaandoeningen en kanker. Cadmium is een van de meest voorkomende zware metalen in kaarsen. Blootstelling aan cadmium is in verband gebracht met nierfalen en longkanker bij mensen. Studies hebben aangetoond dat mensen die met cadmium werken meer longkanker hebben dan mensen die niet met dit metaal werken. Lood is een ander veel voorkomend ingrediënt in geurkaarsen dat in verband wordt gebracht met ernstige gezondheidsproblemen zoals een verminderde cognitieve ontwikkeling bij jonge kinderen en hoge bloeddruk. Zink wordt bij lage concentraties niet als giftig beschouwd, maar langdurige blootstelling kan misselijkheid, overgeven en hoofdpijn veroorzaken.

Het alternatief

Als je open staat voor het gebruiken van essentiële oliën in huis, probeer dan de geurkaarsen te vervangen door een diffuser. Een diffuser gebruikt water en essentiële oliën om geuren af te geven in de leefruimte zonder de schadelijke chemicaliën die in traditionele kaarsen en stokjes zitten. Maak je gebruik van echte pure essentiële oliën dan heb je ook nog het voordeel dat de moleculen hiervan direct kunnen doordringen tot het limbisch systeem in de hersenen en dus een therapeutische werking hebben. Om de moleculen niet kapot te maken is het belangrijk om een diffuser van hoge kwaliteit te gebruiken. 

Diffusers hebben overigens ook een subtieler effect dan kaarsen en stokjes. Als je een kaars aansteekt of een stokje brandt, komt er geen nevel of damp aan te pas. De geur komt vrij in een rookwolk die enkele minuten door de kamer zweeft voordat hij verdwijnt. Diffusers werken anders; in plaats van hun geur in een wolk vrij te geven, verspreiden ze de geur in een fijne nevel die in de lucht zweeft en zich na verloop van tijd langzaam verspreidt.

Er bestaan veel verschillende soorten diffusers, maar ultrasone diffusers zijn toch echt de beste keuze. Ze maken gebruik van ultrasone technologie om het water met de etherische olie rustig in miljoenen kleine belletjes te laten trillen, die uiteenvallen in een fijne nevel die vervolgens in de lucht wordt verspreid. Zo kunnen de moleculen hun werk doen op het limbisch systeem. Kies voor een diffuser van goede kwaliteit en van medisch plastic. Bij diffusers van mindere kwaliteit kunnen de oliën namelijk het plastic aantasten waardoor je alsnog schadelijke stoffen aan het verspreiden bent.

Wil je toch graag kaarsen aan in huis dan raden we aan om sojakaarsen of kaarsen van bijenwas te gebruiken. Sojakaarsen zijn gemaakt van sojaolie en hebben een zeer laag roetgehalte. Ze bevatten ook geen vluchtige organische stoffen of ftalaten en zijn biologisch afbreekbaar. Kaarsen van bijenwas zijn een andere optie die rijk zijn aan antioxidanten, antibacteriële eigenschappen en ontstekingsremmende voordelen. Als je bijenwas gaat gebruiken, koop het dan bij een betrouwbare bron zoals een lokale imker, zodat je weet waar het vandaan komt en hoe het verwerkt is. Aan de soja of bijenwas kun je etherische oliën toevoegen om de gewenste geur te creëren. Kies voor goede kwaliteit oliën, zoals de oliën van Young Living, om niet alsnog een schadelijk effect te scheppen. Met de oliën kun je ook zelf natuurlijke geurstokjes maken die niet schadelijk zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *