Verstuivers zijn een geweldige manier om te genieten van de voordelen van essentiële oliën, maar het ruime aanbod kan verwarrend zijn. Er zijn zoveel opties en elk type verstuiver heeft zo zijn voordelen. Dus waar moet je op letten bij het kiezen van een goede verstuiver? Welke soorten zijn er en wat zijn de verschillen? Afhankelijk van je budget, de ruimte en je voorkeuren is er altijd een diffuser die bij jouw situatie past.
Soorten diffusers
Diffusers zijn er in twee hoofdcategorieën: ultrasoon en verdampend. De eerste is een elektronisch apparaat dat hoogfrequente trillingen gebruikt om watermoleculen op te splitsen in kleinere eenheden. Bij dit proces komen kleine belletjes vrij die uiteenvallen in nog kleinere deeltjes, die vervolgens als damp door de lucht opstijgen.
Het tweede type verstuiver gebruikt warmte om water te verdampen. Deze apparaten hebben meestal een kleine ventilator aan de onderkant die lucht blaast over een poreus materiaal dat in water of olie is gedrenkt. De warmte van dit proces zorgt ervoor dat de vloeistof verdampt tot gas, dat vervolgens opstijgt in de lucht en zich verspreidt door de kamer.
Wat is het verschil?
Bij het kiezen van een diffuser is het goed om je af te vragen wat je doel is. Wil je gewoon een lekker geurtje in huis, dan volstaat al snel een goedkopere variant. Wil je de kracht van etherische oliën benutten en ze inzetten om je gemoedstoestand, weerstand of gedrag te beïnvloeden? Dan is het van belang om te investeren in een goede diffuser. De beste manier om essentiële oliën te vernevelen is in dat geval met een ultrasone diffuser. Een ultrasone diffuser maakt namelijk gebruik van een hoogfrequente trilplaat (ultrasoon membraan) om nevel te creëren van essentiële oliën en water. Het membraan trilt met frequenties tussen 20.000 en 50.000 Hz, waardoor de moleculen water en olie in het mengsel zich scheiden en minuscule druppeltjes vormen, die dan sneller en gemakkelijker kunnen verdampen dan anders het geval zou zijn. Hierdoor kunnen ze sneller in de lucht terechtkomen dan andere soorten verstuivers met lagere frequenties, waardoor ze ideaal zijn voor aromatherapie. Bij aromatherapie is het ontzettend belangrijk dat gebruik gemaakt wordt van echte pure essentiële oliën omdat de moleculen hiervan direct kunnen doordringen tot het limbisch systeem in de hersenen. Met de juiste etherische oliën en de juiste diffuser, bereiken de geurmoleculen al binnen 22 seconden de hersenen. Na 2 minuten zijn de oliën waarneembaar in het bloed en binnen 20 minuten hebben de oliën elke cel in het lichaam bereikt. Om de moleculen niet kapot te maken is het belangrijk om een diffuser van hoge kwaliteit te gebruiken.
Materialen
Een ander belangrijk element bij het kiezen van een diffuser is het materiaal. Bij het diffusen van hoge kwaliteit oliën is het essentieel om een diffuser van medisch plastic te gebruiken. Dit materiaal staat erom bekend dat het de kwaliteit van de olie minder aantast dan andere materialen en langer meegaat. Ook kan pure essentiële olie, doordat het mega geconcentreerd is, diffusers van standaard plasticsoorten snel aantasten. Ook bij goedkopere oliën die vaak chemische bestanddelen, zoals parfum, bevatten is dit het geval. Hierdoor kan het zijn dat je bij goedkopere diffusers al snel het aangetaste plastic in de ruimte aan het vernevelen bent. Dit kun je voorkomen door een diffuser van medisch plastic te kiezen en deze goed schoon te houden. Zorg er daarnaast voor dat je olie van hoge kwaliteit gebruikt om chemische bestanddelen te vermijden, zoals de oliën van Young Living.
Vormgeving & lichtfuncties
Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het design van je diffuser. Kies een diffuser die past in je interieur. Daarbij kun je kijken naar kleur, materialen en vorm maar bijvoorbeeld ook naar de lichtopties. Zo zijn er diffusers met een lichtoptie die kaarslicht nabootst waarmee je een gezellig kaarsen effect in je interieur kunt creëren, zonder echt vuur te gebruiken. Ook hebben veel diffusers verschillende lichtkleuren beschikbaar, welke ook een therapeutische werking kunnen hebben. Zo werkt rood licht goed op je melatonine aanmaak zodat je beter in slaap kunt vallen. De kleuren zorgen ook voor een bepaalde sfeer in je interieur. Sommige diffusers kunnen ook als lamp worden gebruikt als je de vernevelaar niet aan hebt staan.
Inhoud, looptijd en bereik
De meeste diffusers hebben een bereik van ongeveer 30 m². Voor een normale ruimte is dat een prima bereik. Wil je een diffuser met meer bereik, dan kan bijvoorbeeld de Aria diffuser ongeveer 40 m² dekken. Let ook op hoeveel water in de diffuser past. In combinatie met de looptijd bepaald dit hoe vaak je hem moet bijvullen. De meeste diffusers hebben een maximale looptijd tussen de 8 en 12 uur, in interval stand. Ook kan de looptijd van belang zijn als je bijvoorbeeld wil dat je diffuser automatisch uit gaat zodat jij lekker in slaap kunt vallen. Zelf vind ik het fijn dat ik mijn diffuser aan kan zetten als ik naar bed ga en hij dan na een uurtje vanzelf uit gaat. Veel diffusers hebben een timer van bijvoorbeeld 3, 6 of 8 uur.
Stroomgebruik
Over het algemeen gebruikt een diffuser erg weinig stroom. Vooral ultrasone diffusers hebben weinig stroom nodig. De hoeveelheid stroom die een diffuser gebruikt, kan variëren afhankelijk van de grootte van je diffuser, hoe lang hij werkt en welk type olie je gebruikt. Als je geen essentiële oliën gebruikt (alleen water), dan kun je verwachten dat een diffuser ergens tussen de 1-2 watt vermogen gebruikt. Als je dezelfde hoeveelheid water gebruikt, maar met essentiële oliën, dan zal je verstuiver ergens tussen de 3-5 watt vermogen gebruiken.
Je kunt ook kiezen voor een draadloze / oplaadbare diffuser, deze diffusers zijn steeds meer in opmars omdat je ze makkelijk met je mee kunt nemen. Je kunt ze dan met je mee door het huis verplaatsen en zelfs gebruiken op plekken waar geen stopcontact in de buurt is, zoals in de tuin, op het toilet of op de badkamer. Belangrijk daarbij is om rekening te houden met de oplaadtijd en de draadloze looptijd.
Geluid
Als je op zoek bent naar een verstuiver die niet het hele huis wakker maakt, is een van de belangrijkste factoren om te overwegen hoeveel geluid hij maakt. Als je van plan bent je verstuiver ‘s nachts te gebruiken, of als je hem wilt gebruiken in een kleine ruimte zoals de babykamer, dan is dit vooral belangrijk. Het geluid van een verstuiver wordt bepaald door de manier waarop hij werkt: hoeveel luchtsproeiers er zijn en wat voor motor hij heeft. Sommige modellen verplaatsen veel lucht en maken veel lawaai; andere zijn veel stiller. Als je iets zoekt met een stille motor, zoek dan naar modellen die ultrasone trillingen gebruiken in plaats van een ventilator- of turbinemotor. Ultrasone motoren (ook wel piëzo-elektrisch genoemd) hebben geen bewegende delen nodig, dus zijn ze erg stil – maar ze zijn meestal ook duurder dan andere soorten motoren.
Daarnaast hebben sommige diffusers boxen waar je muziek op af kunt spelen. Zo heeft de Aria kalmerende ingebouwde muziekopties en zo heeft de Feather diffuser een geluidsfunctie met 5 witte ruis geluiden. Dit zorgt ervoor dat je ongewenste geluiden beter kunt filtreren, wat voor betere slaap zorgt. Over het algmeen wordt een witte ruis machine voornamelijk gebruikt voor baby’s, maar ook voor volwassenen kan het voor een betere slaap zorgen.
Prijs
Een diffuser kan tussen de €10 en €300 kosten, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de functies. Als je iets zoekt dat lang meegaat en goed werkt, kun je het beste investeren in iets wat iets duurder is. Zoals bij meerdere dingen, geldt ook bij een diffuser dat goedkoop vaak duurkoop is. Let vooral goed op het materiaal en de techniek zodat je geen schadelijke stoffen inademt. Wil je de diffuser gebruiken voor aromatherapie, investeer dan in een goede ultrasone diffuser van medisch plastic. De diffusers van Young Living zijn te krijgen in verschillende prijscategoriën, maar zijn wel allemaal van hoge kwaliteit. Ook de oliën van Young Living behoren tot de beste in de markt en zijn daarmee een perfecte match met hun diffusers.
Persoonlijk advies
Weet je niet goed welke keuze je moet maken? Neem gerust contact met ons op voor advies. We helpen je graag!