Huishouden, Welzijn

Dit is waarom je áltijd je groente en fruit zou moeten wassen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen nooit mijn groente en fruit waste. “Is goed voor de weerstand”, dacht ik. En een paar korreltjes zand? “Ach, schuurt de maag”, niks mis mee, toch? Nou… daar ben ik inmiddels wel even anders naar gaan kijken. Als je eenmaal weet wat voor rotzooi zich allemaal op je etenswaren bevindt, dan zul je niet snel meer nalaten om het tóch maar even te wassen. Ik zal je hieronder uitleggen waarom. 

Viezigheid

Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Het zal je niet ontgaan zijn dat groente en fruit vaak “rechtstreeks” vanuit het land komt. Als je niet van zand, stof of beestjes in je eten houdt dan helpt het al om het kort af te spoelen met stromend water. Dat spoelt de ergste viezigheid van je eten af. Houd er rekening mee dat beestjes zoals bladluis vaak goed verstopt zitten en gewend zijn aan een beetje regen. Kijk bijvoorbeeld bij sla altijd goed bij de kern tussen de bladen in. Het beste is om dan eerst de slabladen los te halen en het dan pas te wassen. 

Bacteriën en schimmels

Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria. Deze bacteriën en virussen kunnen bijvoorbeeld via sproeiwater op de gewassen komen en daar kun je behoorlijk ziek van worden. Bacteriën kunnen ook via de handen van supermarktpersoneel of winkelend publiek op groente en fruit terechtkomen. Ze pakken iets op en leggen het weer terug of ze voelen even aan alle courgettes welke het meest vers is. Daarnaast zijn mensen die hoesten of niezen op de groente- en fruitafdeling potentiële bacterie-verspreiders. Overigens heb ik ook vaak genoeg gezien dat een product om de grond valt en het weer terug gelegd wordt. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel de moeite waard om het dan toch maar even te wassen. 

Pesticiden en gifstoffen

Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel het meeste vuil en soms ook bacteriën, maar helaas niet alle pesticiden. Pesticiden zijn ontworpen om insecten te doden door hun zenuwstelsel plat te leggen. De zenuwgassen die hierbij gebruikt worden staan erom bekend dat ze hormonale en neurologische problemen kunnen veroorzaken. Het lichaam gebruikt de hersenen namelijk als een soort afvalplaats voor toxische stoffen, bacterieën en parasieten zodat deze stoffen niet in de bloedbaan terecht komen. Een slim systeem zou je denken maar op de lange termijn kunnen deze stoffen zich gaan ophopen en allerlei ongemakken voroorzaken.

Klachten zoals geboorteafwijkingen, geheugenverlies, verlaagd IQ, depressiviteit, diabetes, kanker, autisme, obesitas, parkinson, onvruchtbaarheid en alzheimer worden al in talloze onderzoeken in verband gebracht met het binnenkrijgen van bestrijdingsmiddelen. Veel mensen zijn daarom sceptisch over het gebruik van pesticiden of landbouwgif en zijn bang dat deze stoffen via de gewassen in ons lichaam belanden. Helaas zijn deze bestrijdingsmiddelen goed opgewassen tegen een regenbui, en dus ook tegen wat water. Je zult dus met zwaarder geschut moeten komen om je groente en fruit écht goed schoon te maken. 

Biologische teelt

Bij biologische teelt wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Alhoewel natuurlijk beter is dan synthetisch, zijn ‘natuurlijke’ pesticiden echter nog steeds allesdodende middelen. De kracht van moeder kan aan de ene kant heel helend zijn maar werkt soms helaas ook de andere kant op. Zeker ook even grondig wassen dus. 

Oplossing

Kortom: de effecten van bespoten, ongewassen groente en fruit kunnen gigantisch zijn. Ik zal je de details besparen want het laatste wat we willen is dat je dalijk nog geen bakje aardbeien meer durft te consumeren. Gelukkig is er een goede oplossing om je groente en fruit grondig schoon te krijgen. 


Pesticiden kun je verwijderen door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en consumeren. Ook azijn werkt erg goed; het zorgt ervoor dat je groente en fruit iets langer goed blijft en het verwijdert tegelijkertijd bacteriën en schimmels. De verhouding is 75% water en 25% witte azijn. Azijn kan echter voor een lichte nasmaak zorgen en ik wordt zelf niet echt blij van de geur van azijn. Daarnaast is het niet voor alle groente en fruit goed om zo lang te moeten weken. Gelukkig is sinds kort de Thieves® Fruit & Veggie Soak ook in Nederland verkrijgbaar. 

Fruit & Veggie Soak

De unieke formule van Thieves® Fruit & Veggie Soak bevat drie exclusieve etherische oliemelanges en andere ingrediënten met natuurlijke oorsprong die groenten en fruit effectief schoonmaken. Omdat de soak zeer geconcentreerd is heb je maar een klein scheutje nodig en gaat de fles ontzettend lang mee. Het product heeft overigens geen nasmaak en je fruit en groente blijven langer vers. Voeg een kleine scheut Thieves® Fruit & Veggie Soak toe aan een bak met water, leg de groenten en het fruit erin, laat 2 minuutjes weken en spoel vervolgens af met water. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *