Business

5 misverstanden rondom netwerkmarketing

Multilevel marketing (MLM) oftewel: netwerkmarketing. Je hebt de advertenties gezien of misschien heeft zelfs een familielid of buur het gedaan. Social Media staat er vol mee en iedereen lijkt er rijk mee te worden. Geloof me, als er iemand sceptisch was over netwerkmarketing dan was ik het! De media is namelijk niet heel erg te spreken over deze vorm van business. Ondanks de toename van online informatie over netwerkmarketing, zijn er nog steeds veel misvattingen en verkeerde informatie te vinden. In dit artikel zal ik 5 belangrijke mythes over MLM (waar ik zelf ook in geloofde) ontkrachten.  

Wat is netwerkmarketing?

Netwerkmarketing is een businessmodel dat al tientallen jaren bestaat. Het is geen geheim dat het geen “get-rich-quick scheme” is, maar het kan zeer lucratief zijn voor degenen die hard werken en bereid zijn er tijd in te steken.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat er verschillende soorten netwerkmarketingbedrijven zijn, zoals MLM en directe verkoop. Hoewel elk bedrijf zijn eigen unieke aanpak heeft om geld te verdienen, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze zijn afhankelijk van hun distributeurs (of onafhankelijke contractanten) om producten of diensten aan klanten te verkopen. 

Het idee om van thuis uit te werken en geld te verdienen bestaat al heel lang, maar de laatste jaren is het een stuk populairder geworden. Dit is te wijten aan het feit dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een tweede inkomen of zelfs een voltijdse baan die hen toelaat om van thuis uit (of vanuit waar dan ook ter wereld) te werken. Deze vorm van tijds- en plaatsonafhankelijk werken wordt ook wel de digital nomad lifestyle genoemd. 

Netwerkmarketing, ook bekend als multi-level marketing (MLM), is een bedrijfsmodel waarbij individuen producten of diensten kunnen verkopen via hun eigen netwerk van contacten. Het is in wezen hetzelfde als directe verkoop, met als enig verschil dat je je eigen (sociale media) connecties gebruikt om verwijzingen te krijgen en verkoop te realiseren in plaats van op deuren te kloppen of flyers uit te delen. Multilevel marketing is vorm van netwerkmarketing en is een distributiemodel waarbij de verkopers niet alleen worden gecompenseerd voor de verkoop die zij persoonlijk genereren, maar ook voor de verkoop van de andere verkopers die zij rekruteren. Deze gerekruteerde verkopers worden de “downline” van de deelnemer genoemd, en kunnen meerdere niveaus van compensatie bieden. 

Hier zijn vijf misvattingen over netwerkmarketing:

1. Netwerkmarketing is oplichterij

Veel mensen dachten vroeger dat netwerkmarketing illegaal was. Sommigen houden nog steeds vast aan dit beeld en verdiepen zich niet in de feiten voordat ze deze beschuldigen maken. Maar de populariteit van het onderwerp is niet voor niks. Het is een van de snelst groeiende industrieën in ons land en dat heeft een hele goede reden! Mensen die deze bedrijfstak begrijpen, kunnen namelijk zeer snel aanzienlijke bedragen verdienen in de netwerkmarketing. Netwerkmarketing is eigenlijk een vorm van micro-influencer marketing. Mensen inspireren hun omgeving met hun eigen levensstijl. Overigens is het wel illegaal om een product te verkopen dat geen echte waarde of nut heeft op de markt. Werk je met waardevolle producten dan is er natuurlijk niets aan de hand. Ben je nieuwsgierig naar netwerkmarketing? Kies dan een bedrijf met producten waar je echt van houdt en waar je in gelooft. En als je ze niet mooi vindt? Er zijn honderden andere bedrijven die een breed scala aan producten aanbieden om uit te kiezen. 

2. Je moet vooraf veel geld investeren om je eigen bedrijf te beginnen

Je hebt gelukkig geen miljoenen euro’s en een leger van werknemers nodig om te beginnen met een MLM-business – in feite zijn sommige van de meest succesvolle bedrijven gestart met een minimaal budget door één persoon die geen mega groot netwerk had. Hoewel het runnen van een MLM bedrijf, zoals elk bedrijf, een investering van tijd en geld vereist, zijn er genoeg manieren om met weinig of helemaal geen kosten aan de slag te gaan. Bedrijven zoals Young Living vragen een relatief kleine investering om zakelijk aan de slag te kunnen gaan. Deze investering is in de vorm van het kopen van producten (die je zelf kiest), vaak in de vorm van een starterkit, zodat je de producten zelf kunt proberen voordat je ze gaat verkopen. Ik denk dat elke ondernemer wil weten wat hij verkoopt en zeker wil weten dat hij achter het product staat. Een logische investering dus, waar je ook nog zelf profijt van hebt! De minimale maandelijkse afname (om commissie te kunnen ontvangen) is met een beetje inspanning makkelijk te dekken met je verkopen zodat je zelf niet hoeft te investeren. Het bedrijf wil natuurlijk wel dat er een inspanning tegenover de verdiensten staat en kiest er daarom voor om de minimale afname te hanteren, je gaat tenslotte een commitment met jezelf en met het bedrijf aan. 

3. Je moet vrienden en familieleden rekruteren om geld te verdienen 

Netwerkmarketing, of multi-level marketing, is een strategie die sommige directe-verkoopbedrijven gebruiken om hun bestaande distributeurs aan te moedigen nieuwe distributeurs te werven door de bestaande distributeurs een percentage van de verkoop van hun rekruten uit te betalen. De gerekruteerden zijn de “downline” van de distributeur. Alle distributeurs verdienen ook geld met directe verkoop van producten aan klanten. Deze klanten hoeven natuurlijk niet uit je directe kringen te komen maar als je echt achter je product staat en het zelf in grote mate gebruikt en er enthousiast over bent is het natuurlijk onvermijdelijk dat ook je vrienden en familie dit meekrijgen en er deel van uit willen maken. Als jij een leuke broek aan hebt en je beste vriendin zegt “Hey, wat een leuke broek! Waar heb je die gehaald?” dan geef je natuurlijk antwoord. Als je een goede vriendin bent vind je het ook helemaal niet erg als ze deze broek de volgende dag ook gaat halen en er blij mee is, toch? Onbewust doet iedereen wel eens aan netwerkmarketing. De vraag is: verdien jij er al geld mee? Of maak je gratis reclame voor je favoriete merken? Naast de producten zal het je directe omgeving ook niet ontgaan dat je geniet van je vrijheid en digital nomad lifestyle. Het kan ze inspireren om ook te starten, en wat is er dan leuker dan ze daarbij te kunnen helpen en samen te groeien? Win-win toch? 

4. Je kunt geen geld verdienen tenzij je anderen werft voor het bedrijf of zelf nieuwe leden aanbrengt

Dit is zeker niet waar. Je kunt met netwerkmarketing verdienen, puur door het verkopen van producten. Zo kun je commissie krijgen of punten verdienen over je verkopen maar ook kun je – zoals elke winkel of distributeur – verdienen door het verschil in groothandelsprijzen (inkoop) en kleinhandelsprijzen (verkoop), ook wel je winstmarge genoemd. Het uitbreiden van je team en het werven van nieuwe leden kan in het geval van multi-level marketing een boost zijn voor je commissie doordat je bijvoorbeeld bepaalde rangen behaald en je je team begeleidt. Het lijkt me logisch dat je voor deze inspanningen ook beloond wordt. Dit maakt het mogelijk dat je samen kunt groeien en je beide voordeel haalt uit de gemaakte inspanningen.  

5. Netwerk marketing is een piramidespel

Ook dit is niet waar! Een piramidespel wordt door de FTC gedefinieerd als “een bedrijfsmodel dat leden rekruteert via een belofte van betalingen of diensten voor het inschrijven van anderen in het programma, in plaats van het leveren van investeringen of de verkoop van producten of diensten.” Piramidesystemen zijn al jarenlang verboden en zijn in structuur en filosofie totaal verschillend van netwerkmarketing zoals het tegenwoordig wordt toegepast. Overigens is de structuur van een netwerkmarketing team vrijwel hetzelfde als de bedrijfsstructuur(organigram) van elk ander standaard bedrijf. Het enige verschil tussen gewone bedrijven en netwerkmarketing bedrijven is dat er bij netwerkmarketing geen rangschikking is in autoriteit en dat je makkelijk meer kunt verdienen dan je “upline”(leidinggevende of introduceerder). Netwerkmarketing biedt veel verschillende manieren voor mensen van alle rangen en standen om succes te vinden – jong of oud, single of getrouwd, universitair geschoold of autodidact, rijk of arm, druk of lui! Het enige wat je nodig hebt is passie voor het door jou gekozen bedrijf en de bereidheid om te leren hoe je je bedrijf effectief op de markt kunt brengen, zodat anderen ook door jouw inspanningen geholpen kunnen worden!

Meer weten over de business opportunities van netwerkmarketing?

Met netwerkmarketing kun je dus geld verdienen zonder vooraf grote kosten te maken; je bent niet verplicht om voorraden vooraf in te kopen of een back stock aan te leggen; je hoeft je geen zorgen te maken over het verzenden van producten of het beheren van voorraden; je kunt parttime of fulltime werken; je bepaalt je eigen schema en er zijn geen grenzen aan wat je kunt verdienen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten of netwerkmarketing bij jou past? Stuur me gerust een e-mail of DM en ik ga graag een keer met je in gesprek. We kunnen een (online) opportunity call plannen of de mogelijkheden bespreken onder het genot van een kopje thee. No strings attached en geheel vrijblijvend natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *