Low-tox lifestyle

Switchen & ditchen; 3 stappen naar een non-toxic levensstijl

Chemicaliën en microplastics zijn tegenwoordig overal, van verpakt droog voedsel zoals ontbijtgranen tot de cosmetica die we op ons lichaam aanbrengen. En hoewel veel merken beweren natuurlijk of biologisch te zijn, is dat nauwelijks het geval. Met zoveel schadelijke gifstoffen om ons heen is het bijna onmogelijk om ze niet binnen te krijgen. Je kunt het fabrikanten niet altijd kwalijk nemen dat ze chemicaliën in hun producten stoppen. Chemicaliën zijn goedkoper en efficiënter dan andere ingrediënten. Bovendien maken ze het gemakkelijker om bijvoorbeeld een specifieke geur te creëren. Maar is dat alles de gezondheidsrisico’s waard? We vertellen je graag wat je zelf kunt doen om de schade te beperken. 

Waarom switchen?

De gemiddelde vrouw gebruikt dagelijks 12 verzorgingsproducten, waaronder parfums, bodysprays, deodorants en zonnebrandmiddelen. Daarnaast gebruiken velen van ons producten in huis, zoals schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en wasmiddelen. Al deze producten bevatten chemische stoffen die via de huid, de luchtwegen of de mond in het lichaam terechtkomen. Onze huid is overigens ons grootste orgaan. 70% van wat we erop smeren wordt opgenomen in onze bloedbaan. 

Studies tonen aan dat blootstelling aan bepaalde chemicaliën kanker, geboorteafwijkingen en andere ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De Europese Commissie schat dat er meer dan 1300 chemicaliën in cosmetica zitten die bij verkeerd gebruik of in een te hoge concentratie schadelijk kunnen zijn. 

Verschillende controversiële chemische ingrediënten kunnen bijvoorbeeld allergieën en irritatie veroorzaken. Dit kan leiden tot huidreacties zoals uitslag of jeuk, een branderig gevoel, roodheid of zwelling. Sommige mensen kunnen door het gebruik van bepaalde producten zelfs astma ontwikkelen. Deze chemicaliën kunnen ook je hormonen verstoren. Ze kunnen hormonen zoals oestrogeen nabootsen of knoeien met het endocriene systeem van je lichaam dat de hormoonspiegels regelt en de seksuele ontwikkeling, groeiprocessen en stofwisseling beïnvloedt. De gevolgen van deze verstoring variëren van onvruchtbaarheid tot zwaarlijvigheid.

Stap 1: lees de ingrediëntenlijst op je producten

Door je meer bewust te worden van de ingrediënten in schoonheids- en schoonmaakproducten, kun je betere keuzes maken. Maak een lijst van de giftige (of ongeteste) producten die je dagelijks gebruikt. Lees de ingrediëntenlijst dus zorgvuldig. Je hoeft gelukkig niet een hele lijst met achadelijke stoffen uit je hoofd te leren want daar is een hele handige app voor beschikbaar. Met de Clean Beauty app kun je het etiket van je product scannen op controversiële chemische ingrediënten. Naast chemicaliën bevatten veel producten ook microplastics, welke schadelijk zijn voor mens en milieu. Microplastics zijn kleine stukjes plastic in verzorgingsproducten. Plastic kan chemicaliën uitlogen die de hormonen in het lichaam verstoren. Met de BTMB (Beat the micrso bead) app kun je je producten scannen op microplastics. 

Let op: als een product als geurvrij of ongeparfumeerd wordt bestempeld, betekent dat niet dat het geen geur heeft… de kans is groot dat er een chemische stof, maskeermiddel genaamd, in je product zit waardoor het nergens naar ruikt. Ook wanneer merken claimen “natuurlijk” te zijn of producten met “natuurlijke oorsprong” te gebruiken is het nodig om de ingrediënten te checken. Merken zoals Rituals en Kneipp gebruiken de claim “natural skincare” of “natures expert” in hun marketing maar dat betekent niet dat ze 100% natuurlijk zijn. Ook in de natuurwinkel of bij winkels zoals Holland & Barrett is lang niet alles 100% natuurlijk. Laat je dus niet verleiden door slimme marketing claims maar doe je eigen research.

Stap 2: kies voor plantaardige producten 

Chemische producten “ditchen” is natuurlijk een stap in de juiste richting, maar je wil natuurlijk eerst een goed alternatief hebben voordat je al je producten in de afvalbak gooit. In één keer switchen is vaak ook een hele grote stap. Als je al je producten in huis eens goed onder de loep neemt kom je er al snel achter dat je heel wat te switchen hebt. Je wil natuurlijk niet in één klap, bakken met geld uitgeven om alles te vervagen door natuurlijke producten en misschien wil je toch je oude producten nog even opgebruiken. Weggooien is natuurlijk ook zonde en kan ook prima stap voor stap. Ga voor jezelf op zoek naar merken waarvan je weet dat de producten fijn en ook nog eens natuurlijk zijn. Op die manier hoef je niet steeds elk afzonderlijk product te checken op ingrediënten en zo maak je het jezelf in de toekomst wat makkelijker. Zelf ben ik fan van de producten van Young Living. Hun assortiment is ontzettend breed, van huishoudproducten tot verzorging. Hierdoor hoef ik niet verder te zoeken en weet ik altijd dat de kwaliteit ontzettend hoog is. Naast dat ze geen schadelijke stoffen bevatten, zitten ze vol met natuurlijke wondermiddelen. Ook kun je met de oliën van Young Living makkelijk je eigen schoonmaakproducten en cosmetica maken. Zo weet je exact wat er in zit en kun je zelf ontdekken welke samenstellingen, effecten en geuren bij jou passen.  

Stap 3: geniet van kleine veranderingen  

Neem je voor om elke week één product te vervangen. Dit helpt je bewuster te worden van wat je dagelijks op je lichaam en in je huis gebruikt, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over wat het beste is voor jou en je gezin. Houd bij welk product je vervangt, zodat je na een paar weken een nieuwe gewoonte hebt gecreëerd. Heroverweeg je huidige gewoonten als het gaat om wat je gebruikt op je lichaam en in je huis, en maak kleine veranderingen om aan je gezondheid te werken en meteen ook minder afval te creëren. 

Tip: deel je Switch & Ditch Journey met vrienden en familie! We hebben allemaal verschillende voorkeuren als het gaat om schoonmaakproducten, cosmetica en geuren, dus het is soms fijn als we elkaar kunnen inspireren met onze favorieten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *